V Chrudimi jsme byli pátí

V sobotu 13.6. se v Chrudimi konalo předkolo republikové soutěže zdravotnických družstev humanitárních jednotek ČČK a družstev juniorů ČČK pro Prahu, Středočeský, Pardubický, Královéhradecký a Liberecký kraj. Naše družstvo na soutěž dorazilo v tomto složení: Šimon Hlinovský, Hanka Kozáková, Tomáš Frýda, Marta Šafránková a Marie Táboříková. Na soutěžní trasu nás i s foťáky doprovodil Vojta Straka.
Před sídlo zdejšího oblastního spolku v chrudimském Městském parku se ze všech pěti krajů sjelo pouze šest družstev, přičemž jedno z nich soutěžilo pouze ve čtyřech. Kromě nás přijela hned dvě družstva z Prahy 9 a vždy po jednom družstvu z Trutnova, Hradce Králové a Ústí nad Orlicí. Vytáhli jsme si startovní číslo 2 a začali jsme tak na druhém stanovišti.
Tam na nás čekali dva dělníci, kteří spadli ze střechy. Jejich ošetřování nám komplikovala ještě hysterická žena, patrně jejich zaměstnavatelka, která se pořád bála, že ji zavřou.
Na dalším stanovišti před našima očima upadl do bezvědomí muž s infarktem myokardu. Protože se mu zastavily jeho základní životní funkce, zahájili jsme resuscitaci, která trvala až do konce zásahu.
Dále nás čekalo stanoviště humanitární jednotky na Resselově náměstí, které bylo zaměřeno na orientaci na mapě, s buzolou a v ulicích města. Nejprve jsme museli nastavit mapu správným směrem, tak aby odpovídala světovým stranám. To jsme zvládli. Horší pak bylo vybrat nejkratší trasu z Gorkého ulice do nemocnice na druhém konci města.
Náš další zásah začal zajímavě. Z dětského kočárku vypadlo dítě. Zatímco jeho matka hysterčila, vydali jsme se s Hankou hledat ztracené dítě dolů po stráni. Miminko ale ostatní po chvíli našli nahoře, a tak mohla Marta zahájit jeho resuscitaci, ve které pak úspěšně pokračovala Hanka.
Poté jsme si u ohniště museli poradit s dvěma popálenými bezdomovci Bohoušem a Ervínem, které i přes zuhelnatělou kůži na dolních končetinách zajímaly jen lahve s rumem.
Na dalším stanovišti auto s nezkušenou řidičkou narazilo do domu a my jsme museli ošetřovat poranění jejího hrudníku a poškozenou krční páteř její spolujezdkyně. Nezapoměli jsme ani na spuštění blinkrů a vystavení výstražného trojúhelníku.
Zbylo už jen první, ale pro nás poslední stanoviště, které pro nás už nebylo tak obtížné. U malého chlapce jsme zjistili otřes mozku po pádu z kola, jeho kamarád měl zase odřené končetiny i tváře.
Pak jsme se už vrátili do prosluněného parku a zatímco jsme se občerstvovali a prohlíželi si fotky a videa, rozhodčí sčítali body.
Při vyhlášení výsledků jsme si opět stoupli do řad po družstvech. Umístili jsme se na pátém místě. Předstihli jsme jen juniorku Prahy 9. Mohlo to být lepší, ale vzhledem k tomu, že většina našeho družstva byla soutěžit poprvé, jsme rádi, že aspoň nejsme poslední. Příště to snad bude lepší. Na podzimní Kubínův memoriál se kvalifikovalo z prvního místa družstvo Hradce Králové a z druhého místa družstvo HJ Prahy 9.
I přes páté místo jsme si všichni soutěž užili a těšíme se na další křižácké akce, hlavně se skvělým kolektivem páté místní skupiny.

Tady jsou fotky ze soutěže: http://www.facebook.com/album.php?aid=113475&id=696004107&l=c87033d082

Žádné komentáře:

Okomentovat